Стартира международния проект AccessibleEU – Европейски ресурсен център за достъпност

На 15 юни 2023 г., в гр. София, проведохме първото хибридно събитие на национално ниво по проект AccessibleEU – Европейски ресурсен център за достъпност.

(AccessibleEU – Европейски ресурсен център за достъпност)

Проектът е една от ключовите инициативи на Европейската комисия, с участието на всички държави-членки на ЕС. Партньор за България е Фондация „Институт за социални услуги в общността“.

Събитието AccessibleEUБългария — Център за знания в областта на достъпността имаше за цел да представи проекта и да постави на дискусия въпроси за достъпността на услуги и продукти за хора с увреждания, както и да представи български и европейски опит в ползването на информационни и комуникационни технологии за хора с различни увреждания.   

59 участници – хора с увреждания, представители на МТСП, АСП, АХУ и други публични институции, НСОРБ и общински администрации, доставчици на социални услуги, застъпнически организации и организации на хора с увреждания, бизнес и академична общност – дискутираха своя опит и представените добри практики.

  1. Представяне на AccessibleEU – Европейски ресурсен център за достъпност, Фондация ИСУО
  2. Уеб достъпност за потребители с нарушено зрение, Фондация „Хоризонти“
  3. Дигитални умения и комуникация при хора с интелектуални затруднения, Фондация „Светът на Мария“
  4. Преносими умения в начален курс на обучение и извън училищна среда, Платформа Агора
  5. Допълваща и алтернативна комуникация, „Социален център Бургас“
  6. Телемедицина, Община Бургас
  7. GPS устройства за хора с деменция или заболяване с проблеми с ориентацията и риск от загубване, и деца със специални образователни потребности, Столичен общински съвет

Очаквайте следващите срещи през есента на 2023 г.!

Накратко за целта на проекта: Да се създаде общ Европейски център по въпросите на достъпността, в който ще се събират и анализират добри практики и политики за достъпност, ще се свързват заинтересовани страни, ще се провеждат обучения, проучвания и събития за работа в мрежа сред заинтересованите, ще се подкрепят законодателни инициативи.

Posted in Новини.
ipsum et, sed id consequat. Donec velit, leo