Хибриден семинар по проект „Да работим заедно“ събра над 70 съмишленици в подкрепа на трудовата реализация на хората с интелектуални затруднения

На 12 юли 2023 г., заедно с партньора ни Фондация „Светът на Мария“, проведохме семинар „Подкрепа за придобиване на трудови умения с активното включване на хората с интелектуални затруднения“. В социалното пространство „Щрак“ и в онлайн платформата Zoom се събрахме над 70 социални работници, представители на социални услуги и общини, експерти, самозастъпници, представители на държавната администрация и медии, обединени от каузата да откриваме и преодоляваме бариерите пред заетостта на хората с увреждания.

Г-жа Мая Василева, заместник-министър на труда и социалната политика, откри събитието, като потвърди ангажираността на МТСП към трудовата реализация на хората с увреждания и очерта важността на споделянето на опит и добри практики. Тя поздрави Фондация „Светът на Мария“ за дългогодишния й принос в подкрепа на хората с интелектуални затруднения и за развитието на социалната услуга „Подкрепа за придобиване на трудови умения“.

Миряна, Мария и Иво от екипа на Фондация „Светът на Мария“ по проект „Да работим заедно – развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения“ представиха модела на работа и серията информационни видеа за социалната услуга в подкрепа на трудовата реализация.

Експертите от опит Вяра, Гергана, Александра, Виктор и Павел от Дневен център „Светове“ споделиха в какви дейности се включват, с какво обичат да се занимават и от каква подкрепа се нуждаят, за да развиват уменията си.

Стели Петева от Фондация ИСУО разгледа ролята на активното участие на потребителите в предоставянето на услугата за подкрепа на трудовите умения, а Надя Шабани от Български център за нестопанско право – домакин на семинара – очерта връзките между социалните услуги и социалното предприемачество.

В рамките на семинара, журналистките Живка Попатанасова от bTV Бизнес Новините и Диляна Димитрова от в. „Сега“ бяха отличени от Фондация „Светът на Мария“ за ангажираната им работа за популяризиране на каузата на хората с интелектуални затруднения, техния достоен живот и трудова реализация.

 

Проект „Да работим заедно – развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Институт за социални услуги в общността“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

www.activecitizensfund.bg

Posted in Новини.
porta. sem, at tempus leo accumsan ante. eleifend odio