Фондация ИСУО участва в Първи годишен форум на доставчиците на социални услуги в София

На 4 юни 2018 г. Фондация ИСУО участва в първата годишна среща на доставчиците на социални услуги в София, посветена на качеството на социалните услуги. На събитието беше представена Рамката за качество на социалните услуги, която е съвместно изготвена от доставчиците и Столична община.

Годишният форум е първи по рода си, с намерението да се провежда ежегодно и се организира от Столична община и 30 неправителствени организации с подкрепата на Посолство на Република Франция, Френски културен институт и Лайънс клуб.

В рамките на форума бяха представени 16 добри практики на доставчици и социални услуги. Директорът на Фондация ИСУО, Стели Петева, съвместно с Програмния директор на Фондация „Светът на Мария”, представиха процесът и резултатите от външен мониторинг на дейността на Дневен център „Светове” през развитието на потребителите на услугата.

Във форума участваха 70 представители на социални услуги, неправителствени организации, изследователи, социални работници и представители на държавни институции.

Събитието беше открито от кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова. Приветствие отправи г-жа Росица Димитрова, заместник-министър на труда и социалната политика, която прочете и поздравителен адрес от министър Бисер Петков.

На форума присъстваха г-жа Албена Атанасова, заместник кмет на Столична община, д-р Лилова, председател на ДАЗД, г-н Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, г-жа Ева Жечева от кабинета на Омбудсмана на Р България, представители на АСП, доставчици на социални услуги и неправителствени организации.

В обръщението си при откриването на Форума, кметът на СО, г-жа Йорданка Фандъкова сподели че той е резултат от процеса на диалог, който Общината има със своите партньори от неправителствения сектор, в основата на който стои качеството на подкрепата за нуждаещите се. Кметът поздрави участниците и ги насърчи да се развиват и да предоставят все по-добри резултати ориентирани към ползите за отделния, човек който ползва услугата.

Г-жа Росица Димитрова сподели удовлетворение от това, което прави София, както и посочи, че подходът на партньорство и диалог е приложен от МТСП и при изготвяне на концепцията за новия Закон за социалните услуги.

В приветствието си г-н Бисер Петков благодари на доставчиците за усилието им да се предоставят качествени услуги за уязвимите групи в страната.

Г-жа Албена Атанасова сподели, че отношенията между общината и доставчиците на социални услуги са като едно голямо семейство, което работи заедно и се стреми непрестанно да подобрява качеството на работата си.

Надя Шабани от БЦНП сподели, че Форумът е резултат от партньорство между неправителствените организации и общината, което е залегнало в изготвеното и подписано Споразумение за сътрудничество за постигане на социална закрила и включване, чрез социални услуги. Надя Шабани посочи, че в Споразумението са залегнали сериозни ангажименти, които вече се изпълняват и че водещо е хората в града да получават все по-качествени и навременен отговор за потребностите си.

Събина Събева от Международна социална служба – България представи Рамката за качество на социалните услуги и основните акценти в нея във връзка с мониторинга на качеството и елементите на качество, които ще се проследяват.

Мая Василева от НСОРБ посочи, че винаги НПО са били носители на знание, опит и иновации в социалната сфера. Посочи, че са нужни повече организации – доставчици на социални услуги и че ще представи Рамката на заседанието на НСОРБ и пред останалите общини.

Галя Маркова от Ноу- хау център към НБУ постави акцент върху значението за качеството на социалните работници, както и за нуждата да се партнира с университетите за развитие на нужните за услугите знания и умения.

До нови срещи!

Posted in Новини.
massa pulvinar odio Donec libero. dolor ut justo ipsum leo.